Inovasi Pengolahan Ikan dalam Perspektif Ekonomi Biru
DOI:
https://doi.org/10.62383/imajinasi.v2i2.623Keywords:
Innovation, Fish Processing, Blue Economy, Food Technology, SustainableAbstract
The purpose of this study is to analyze fish processing innovations in the context of blue economy in various regions of Indonesia. The method used in this study is an article review research method with a qualitative descriptive approach using 5 relevant scientific article sources from accredited journals. The research analysis method uses qualitative descriptive analysis. The results show that fish processing innovations through modern technologies such as freeze drying, controlled fermentation, and bioactive-based processing have provided significant economic added value. Various regions in Indonesia have developed innovative products such as high-protein fish flour, export-quality surimi, and functional fermented fish products that support blue economy principles through sustainable utilization of marine resources.
References
Amar, A., & Nugraha, I. F. (2024). Potensi pelelangan ikan di Kabupaten Barru sebagai upaya dalam mendorong pertumbuhan ekonomi maritim. Journal of Creative Student Research, 2(6), 85–105.
Batubara, P. A. P. (2019). Pengaruh starter bakteri asam laktat probiotik terhadap perubahan kimiawi dan mikrobiologis rusip. Journal of Food Technology & Industry (Jurnal Teknologi & Industri Pangan), 30(1).
Bija, S., Rachmawati, N. F., Rumondang, A., Ratrinia, P. W., Mutamimah, D., Basir, A. P., ... & Gadi, D. S. (2024). Teknologi pengolahan hasil perikanan tradisional. TOHAR Media.
Ermawati, M. A., Masithah, E. D., & Saputra, E. (2022). The effect of adding cornstarch to the chemical characteristics of green mussel shell paste flavor. Journal of Marine and Coastal Science, 11(2).
Fernos, J., Susanto, R., & Putra, Y. E. (2023). Peningkatan kemampuan penanganan fresh tuna dalam meningkatkan standar mutu di Sentral Pengolahan Hasil Perikanan Kelurahan Pasie Nan Tigo Kecamatan Koto Tangah Kota Padang. Devote: Jurnal Pengabdian Masyarakat Global, 2(1), 22–30.
Gregory, S., Setijawaty, E., & Jati, I. R. A. (2024). Pengembangan smart edible film packaging berbahan konjac dengan ekstrak bunga rosella dan cangkang telur ayam sebagai bahan aktif. Teknologi Pangan: Media Informasi dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 15(1), 95–111.
Hasan, M., Nazar, M., Utami, A., Khairani, C. P., Nafilah, F., Parma, R., & Tuddin, H. (2022). Bioplastik untuk pengemas makanan berbasis pati dan kitosan. Bandar Publishing.
Husen, A. A. (2025). Kajian kualitas mutu ikan cakalang asap (Katsuwonus pelamis) di Kelurahan Sasa Kota Ternate. Jurnal Ilmiah Wahana Pendidikan, 11(5.D), 105–113.
Muhammad, A., Abdillah, H., Supraptiningsih, L. K., Baihaqi, M. A., Nafis, R. W., Maulana, J., ... & Prasetiyo, D. H. T. (2024). Inovasi menguatkan tradisi: Optimalisasi kualitas sambal ikan asap dengan teknologi full foil packaging dan smokehouse. TEKIBA: Jurnal Teknologi dan Pengabdian Masyarakat, 4(2), 45–57.
Napitupulu, A. M. M., Pangemanan, L. R. J., & Katiandagho, T. M. (2025). Identifikasi pengembangan desa wisata berbasis masyarakat di Desa Tumaluntung Kecamatan Kauditan Kabupaten Minahasa Utara. Journal of Agribusiness and Rural Development (Jurnal Agribisnis dan Pengembangan Pedesaan), 7(1), 1–12.
Raihansyah, R., Maulida, A., & Alif, N. A. (2024). Implementasi ekonomi biru dalam pengembangan industri perikanan berkelanjutan. Jurnal Ekonomi Kelautan dan Perikanan, 19(1), 22–34.
Raihansyah, R., Putri, Y. W., & Andayani, N. R. (2024). Penguatan ekonomi biru berbasis UMKM pengolahan hasil laut. Jurnal Inovasi Ekonomi Pesisir, 3(2), 77–89.
Rihayat, T., Rachmawati, R., & Handayani, A. (2022). Pengembangan dendeng ikan menggunakan teknologi pengeringan vakum. Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 32(3), 201–211.
Rinto, R., Herpandi, H., Widiastuti, I., Sudirman, S., & Sari, M. P. (2022). Analisis bakteri asam laktat dan senyawa bioaktif selama fermentasi bekasam ikan nila (Oreochromis niloticus). Agritech, 42(4), 400–409.
Riyanto, B., Ramadhan, W., Trilaksani, W., Isnaini, C., & Wulandari, A. S. (2024). Ultrapartikel tulang ikan kaya kalsium untuk peningkatan gel surimi pada pemanasan gelombang mikro. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 27(12), 1195–1210.
Triastuti, W. E., Prajitno, D. H., Agustiani, E., Surono, A., Purwanto, D. B., & Wardani, P. K. (2024). Diversifikasi ikan lele menjadi produk olahan nugget karakter di Desa Pademawu Timur. Sewagati, 8(4), 1822–1828.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Imajinasi : Jurnal Ilmu Pengetahuan, Seni, dan Teknologi

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.