Estetika dalam Interior Cafe: Antara Fungsi dan Gaya

Authors

  • Imam syahri ramdhani Universitas Islam Negeri Walisongo Semarang
  • Safitri Fauziah Rahayu Universitas Islam Negeri Walisongo Semarang
  • Brynita Dayu Adesti Universitas Islam Negeri Walisongo Semarang

DOI:

https://doi.org/10.62383/imajinasi.v2i2.625

Keywords:

cafe, design, aesthetics, functional and style.

Abstract

Today's cafe interiors are not only required to be comfortable, but must also have a strong visual appeal. Aesthetics and function are two important aspects that complement each other in creating a space that supports social interaction and reflects the character of the cafe itself. This study examines how design elements such as color, lighting, materials, and spatial arrangement can shape the visitor experience without ignoring the main function of the room. Using a descriptive qualitative method, this study explores examples of cafe interior designs in Indonesia that have successfully combined aesthetic values and functional needs. From the results of the analysis, it can be seen that the success of a cafe in attracting customers is greatly influenced by the balance between an attractive visual appearance and the comfort of using the space. These findings are expected to be a reference for designers and cafe owners in creating a functional space that also has strong visual characteristics.

References

Adolph, R. (2016). Penerapan sensory branding dalam desain interior kafe dan persepsi konsumen generasi Z (pp. 1–23).

Adzkiah, N. (2025). Strategi marketing public relations dalam meningkatkan jumlah pengunjung di Sada Warkop Padangsidimpuan [Skripsi, UIN Syech Ali Hasan Ahmad Addary Padangsidimpuan]. https://etd.uinsyahada.ac.id/11573/

Azzahra, M. R. (2022). Pergeseran makna warung kopi sebagai third place pada kalangan mahasiswa [Skripsi, Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta].

Biophilic design: Konsep rumah yang asri dan nyaman. (n.d.). Megabuild Indonesia. https://megabuild.co.id/news/biophilic-design

Destanto, R. A. (2022). Analisis fungsi estetika ruang terbuka publik Alun-Alun Lama Ungaran [Disertasi, Universitas Islam Sultan Agung].

Hamidah, N., & Santoso, M. (2022). Arsitektur kota, perancangan kota, dan ruang terbuka hijau. Deepublish.

Hunianku. (2023). Karakteristik arsitektur rumah Scandinavian: Mengungkap pesona yang memikat. https://www.hunianku.co.id/article/karakteristik-arsitektur-rumah-scandinavian-mengungkap-pesona-yang-memikat_15.html?utm_source=chatgpt.com

Mulyadi, L., Witjaksono, A., & Fathony, B. (2020). Karakter kawasan dan arsitektur Kota Malang Jawa Timur.

Ningrum, D. M. C. (2019). Studi tata letak dan estetika artwork selendang sinerat pada interior lobby Hotel Alila Surakarta [Disertasi, Institut Seni Indonesia (ISI) Surakarta].

Nofviyanti, D. A. (2020). Analisa estetika formal desain interior Junction Cafe JR dan Higher Steps Cafe di Medan. https://digilib.uns.ac.id/dokumen/abstrak/96172/Analisa-Estetika-Formal-Desain-Interior-Junction-Cafe-Jr-dan-Higher-Steps-Cafe-di-Medan

Sihotang, V. M. M., Sitorus, S. M., Samosir, Y. R., & Putra, P. (2025). Nongkrong estetik dan kebutuhan sosial: Studi tren di kalangan mahasiswa Ilkom FISIP UNILA. Kohesi: Jurnal Sains dan Teknologi, 7(11), 61–70.

Soewardikoen, D. W. (2019). Metodologi penelitian: Desain komunikasi visual. PT Kanisius.

Sonjaya, O. (2024). Identifikasi fungsi koridor Jalan Braga berdasarkan fungsi histori (sejarah) [Disertasi, Universitas Winaya Mukti].

Talijiwa, M. K. K. (2024). Perancangan art community center di Bantul yang berfokus pada penyandang difabel dengan pendekatan human-centered design [Disertasi, Universitas Islam Indonesia].

Umum, G., Objek Penelitian, One Eighty Coffee, & Kota Bandung. (2016). BAB I (pp. 1–25).

Utomo, H. P., Soemardjono, B., & Rachmawati, M. (2015). Re-desain Alun-Alun Bojonegoro sebagai ruang terbuka publik dengan pendekatan sustainable urban landscape [Skripsi, Institut Teknologi Sepuluh Nopember].

Wardani, L. K. (2012). Desain arsitektur pusat perbelanjaan dan fenomena masyarakat konsumen. Ars: Jurnal Seni Rupa dan Desain, 1(15).

Wasista, P. U., Giri, K. R. P., Artadi, I. M. P., Kerdiati, N. L. K. R., Trisna, N. M. S. W., Darmastuti, P. A., ... & Putra, P. S. U. (2024). Desain interior: Teori dan perkembangannya. SIDYANUSA.

Wendhi Agusdi, & Heldi, H. (2024). Re-design interior Cafe ‘Aicon Coffe and Donuts’ dengan konsep modern minimalis. Abstrak: Jurnal Kajian Ilmu Seni, Media dan Desain, 1(4), 102–117. https://doi.org/10.62383/abstrak.v1i4.202

Downloads

Published

2025-06-05

How to Cite

Imam syahri ramdhani, Safitri Fauziah Rahayu, & Brynita Dayu Adesti. (2025). Estetika dalam Interior Cafe: Antara Fungsi dan Gaya. Imajinasi : Jurnal Ilmu Pengetahuan, Seni, Dan Teknologi, 2(2), 108–121. https://doi.org/10.62383/imajinasi.v2i2.625

Similar Articles

1 2 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.