Pewarna Alami Kunyit Dan Buah Naga Untuk Pengaplikasian Teknik Sablon
DOI:
https://doi.org/10.62383/misterius.v1i2.110Keywords:
dye, turmeric, dragon fruit, screen printingAbstract
Background: The spices turmeric and dragon fruit are daily human needs. Natural dyes have beautiful and distinctive colors that are difficult to imitate with synthetic dyes. Natural dyes can be used as a basis for screen printing techniques. Screen printing is a printing technique using a template. Purpose: mixing natural dyes turmeric and dragon fruit to apply screen printing techniques. Research method: experimental research. In this research, the natural dyes of turmeric and dragon fruit were mixed to apply the screen printing technique. Firstly, by collecting natural materials and reinforcing rubber. Next, make the dough until a strong dough is produced. After obtaining the water content in the dough. Next, screen printing is carried out onto fabric media. Findings: After mixing the natural dyes turmeric and dragon fruit to apply the screen printing technique, it shows that the color strength is very significant on the fabric media. Implication: mixing the natural dyes turmeric and dragon fruit for the application of screen printing techniques is very important to study and use as material. For future researchers, the theme we have taken here is that the originality is very strong, especially in the part about mixing the natural dyes turmeric and dragon fruit for the application of screen printing techniques. Become an evidence base in scientific development, especially in product design courses.
References
Akbar, R., Weriana, Siroj, R. A., & Afgani, M. W. (2023). Experimental Reseacrch Dalam Metodologi Pendidikan. Jurnal Ilmiah Wahana Pendidikan, Januari, 2023(2), 465–474.
Anggrasari, H., Perdana, P., & Mulyo, J. H. (2021). Keunggulan Komparatif Dan Kompetitif Rempah-Rempah Indonesia Di Pasar Internasional. Jurnal Agrica, 14(1), 9–19. https://doi.org/10.31289/agrica.v14i1.4396
Aryanta, I. W. R. (2022). Manfaat Buah Naga Untuk Kesehatan. Widya Kesehatan, 4(2), 8–13. https://doi.org/10.32795/widyakesehatan.v4i2.3386
Bahri, S., Jalaluddin, J., & Rosnita, R. (2018). PEMBUATAN ZAT WARNA ALAMI DARI KULIT BATANG JAMBLANG (Syzygium cumini) SEBAGAI BAHAN DASAR PEWARNA TEKSTIL. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 6(1), 10. https://doi.org/10.29103/jtku.v6i1.465
Berlin, S. W., Linda, R., & Mukarlina. (2017). Pemanfaatan Tumbuhan Sebagai Bahan Pewarna Alami Oleh Suku Dayak Bidayuh Di Desa Kenaman Kecamatan Sekayam Kabupaten Sanggau. Jurnal Protobiont, 6(3), 303–309.
Danianto. (2020). PENERAPAN SABLON MANUAL DISCHARGE PADA PRODUK READY TO WEAR (Vol. 2017, Issue 1). http://190.119.145.154/handle/20.500.12773/11756
Fitrihana, N., & Widihastuti. (2017). Teknik Dasar Cetak Sablon.
Fransisca, L., & Maulana, S. (2023). Eksplorasi Material Dalam Desain Rak Sepatu Eco Friendly. 01(01), 90–101.
Hakim, L. (2015). Rempah & Herba Kebun-Pekarangan Rumah Masyarakat (Issue 164).
Lubis, M. S., Rafita Yuniarti, & Ariandi. (2020). Pemanfaatan Pewarna Alami Kulit Buah Naga Merah Serta Aplikasinya Pada Makanan. Amaliah: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(2), 110–114. https://doi.org/10.32696/ajpkm.v4i2.512
Maryati, Y., Susilowati, A., Artanti, N., Lotulung, P. D. N., & Aspiyanto, A. (2020). Pengaruh Waktu Fermentasi Terhadap Aktivitas Antioksidan Dan Kadar Betasianin Minuman Fungsional Dari Buah Naga (Hylocereus Polyrhizus) Dan Umbi Bit (Beta vulgaris). Jurnal Bioteknologi & Biosains Indonesia (JBBI), 7(1), 48–58. https://doi.org/10.29122/jbbi.v7i1.3732
Mubarok, S. (2023). Sosialisasi Budidaya Buah Naga : Peluang Bisnis di Desa Pajagan. 1(1), 1–5.
Muhammad Syafiqha, Alfaatihah Alvaran, & Masri, A. (2022). Eksplorasi Buah Pinang Merah Sebagai Material Produk Lampu Hias. SERENADE : Seminar on Research and Innovation of Art and Design, 1, 36–43. https://doi.org/10.21460/serenade.v1i1.10
Nabila, A., & Yuningsih, S. (2020). Penerapan Teknik Sablon Crack Binder Pada Adibusana Dengan Inspirasi Budaya Bali. ATRAT: Jurnal Seni Rupa, 8(2), 131–139. https://jurnal.isbi.ac.id/index.php/atrat/article/view/1522
Pramesthi, D., Ardyati, I., & Slamet, A. (2020). Potensi Tumbuhan Rempah dan Bumbu yang Digunakan dalam Masakan Lokal Buton sebagai Sumber Belajar. Biodik: Jurnal Ilmiah Pendidikan Biologi, 6(3), 225–232. https://doi.org/10.22437/bio.v6i3.9861
Pujilestari, T. (2015). REVIEW : SUMBER DAN PEMANFAATAN ZAT WARNA ALAM UNTUK KEPERLUAN INDUSTRI. Dinamika Kerajinan Dan Batik, 93–106. https://doi.org/10.1016/B978-0-7020-4226-3.00010-X
Rajian Sobri Rezki, Dwimas Anggoro, & Siswarni MZ. (2015). EKSTRAKSI MULTI TAHAP KURKUMIN DARI KUNYIT (Curcuma domestica Valet) MENGGUNAKAN PELARUT ETANOL. Jurnal Teknik Kimia USU, 4(3), 29–34. https://doi.org/10.32734/jtk.v4i3.1478
Shindy, M., Rukiah, Y., & Nurcahyawati, E. (2018). Teknik Sablon dengan Lem sebagai Alternatif Membuat Bahan Ajar bagi Guru-Guru TK/RA di Cimahi Bandung. Jurnal PkM Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(03), 251. https://doi.org/10.30998/jurnalpkm.v1i03.2465
Shintia, D. (2017). Eksplorasi Teknik Sablon Pada Produk Ready To Wear Dengan Inspirasi Lukisan Jackson Pollock. E-Proceeding of Art & Design, 4(3), 888.
Tobroni, M. I. (2011). TEKNIK SABLON SEBAGAI MEDIA APRESIASI KARYA DESAIN PADA TSHIRT. Humaniora, 2(9), 169–181.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Misterius : Publikasi Ilmu Seni dan Desain Komunikasi Visual.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.